21 Temmuz 2009

Windows Marketplace for Mobile Açılıyoor !

Merhaba,

Windows Mobile 6.5 ile birlikte hayatımıza girecek olan belkide en heyecan verici olan yenilik Marketplace, 27 Temmuz' da uygulama gönderimi için kapılarını "belirnenen ülkelerde" uygulama geliştiricilere açıyor ! Marketplace kavramını ilk kez duyanlar için isterseniz ne olduğu ile ilgili hızlıca bir üzerinden geçelim.



IPhone' un çıkmasıyla birlikte Apple bu zaman sürecinde hem kendisine, hem de IPhone kullanıcılarına ciddi anlamda gelir getiren bir pazar projesine imza attı ; AppStore. AppStore, adından da anlaşılabileceği üzere IPhone uygulama geliştiricilerinin geliştirdikleri uygulamaları deploy ettikten sonra free / ücretli olarak kullanıcılara satabildiği ve kullanıcıların bu içeriğe istedikleri her noktadan IPhone' ları üzerinden erişebildikleri bir "sanal dükkan" olarak tâbir edilmektedir. Apple ve IPhone kullanıcıları bu "sanal market" üzerinden milyonlarca dolar gelir elde etmiş, halen gelir elde etmeye devam etmektedir.

Bu noktada bakıldığında farkedilen en büyük yanılgı, IPhone kullanıcıları ile Windows Mobile kullanıcılarının dünya üzerindeki sayısı ve bu platformlar üzerindeki aktiflikleridir. Windows Mobile sanılanın aksine dünya üzerinde 50 cihaz üreticisinin ve 160 mobil cihaz operatörünün toplam 55 ülkede desteklediği ve kullandığı "devasa" bir kullanıcı kitlesine sahiptir. Bu rakamlar göz önüne alındığında ise heyecan verici bir pazarın ; AppStore gibi bir yapının Windows Mobile tarafında olması kaçınılmazdı. Ve Microsoft bekleneni yaptı, Windows Mobile 6.5 ile birlikte dünya üzerinde Windows Mobile üzerine farklı Level' larda uygulama geliştiren uygulama geliştiricilerin para kazanabilecekleri, aynı zamanda kendisinin de gelir elde edebileceği "online bir market" ; MarketPlace' i oluşturdu !

MarketPlace, aynı AppStore' da olduğu gibi Windows Mobile 6.5 kurulu cihazımızın üzerinde işletim sistemine entegre olarak gelecek olan ve bu markete erişebilecek bir mobil cihaz yazılımıdır. Alınan son süpriz bilgilere göre MarketPlace Windows Mobile 6.0 ve Windows Mobile 6.1 üzerine de kurulabilecektir ; fakat halen bu kurulumun nasıl gerçekleşeceği ile ilgili bir bilgi verilmemektedir. Bu şu demek ; geliştirdiğiniz uygulama ile dünya üzerindeki TAM 30 MİLYON kullanıcıya ulaşabileceksiniz ! Wow !

MarketPlace bu noktada çok ama çok ciddi bir pazar oluşturmakta ve dünya üzerindeki Windows Mobile uygulama geliştiricilerini ciddi anlamda heyecanlandırmaktadır. Kısa zaman içerisinde maalesef Türkiye'nin arasında olmadığı Australia, Austria, Belgium, Brazil, Canada, Denmark, Finland, France, Germany, Greece, Hong Kong SAR, India, Ireland, Italy, Japan, Luxembourg, Mexico, New Zealand, Netherlands, Norway, Poland, Portugal, Singapore, Spain, Sweden, Switzerland, Taiwan, United Kingdom, and the United States ülkelerinde hizmete açılacak ; bu ülkelerde uygulama geliştiren kişiler uygulamalarını belirli bir ücret karşılığında (şu aşamada 99 $) MarketPlace üzerine gönderebileceklerdir.

MarketPlace üzerinde birçok farklı kategoride uygulamalar sergilenebilecektir. Bunlardan en önemlisi Business Center olarak tâbir edilen "iş ihtiyaçlarına uygun profesyonel uygulamalar" olacaktır diye beklenmektedir. Bu kategoride firmalar uygulamalarını sergileyebilir, geliştirdikleri uygulamaları yüzlerce, binlerce kullanıcıya ulaştırabilmektedirler.



MarketPlace' in kısa zaman içerisinde ülkemize geleceğinden şüphe yoktur.

Bu noktada MarketPlace ile ilgili Windows Mobile product manager' lardan Todd Brix' in konu hakkında hazırladığı video' yu
http://channel9.msdn.com/posts/MaxZuck/WindowsMarketplaceForMobile/ adresinden izleyebilirsiniz.



MarketPlace ile ilgili bu süreçte http://developer.windowsmobile.com/ adresinden takip edebilirsiniz.

MarketPlace' in tüm detayları ile ilgili kısa zaman içerisinde çok daha detaylı yazılar yazacağım, şimdilik görüşmek üzere.

1 yorum:

  1. Heyecan verci bir haber gerçektende, ama şunu merak ettim programlar develop yapan herkes tarafından gönderileceğine göre bir kontrol mekanızması vardır heralde ? Microsoft'mu programların garantisini vericek:D

    YanıtlaSil