8 Ağustos 2009

ASP.NET Mobile & Visual Studio 2008

Merhaba,

Uğraşanlar farkedecektir, önceki sürümlerinde standart bir ASP.NET Web projesi oluşturduğumuzda "Mobile Web Form" olarak ifade edilen mobil cihaz uyumlu Web Form' ları ekleyip, hazırlayabilmekteyiz.

Fakat Visual Studio 2008 "Add New Item" dialog penceresinde gördüğümüz üzere bu özellik Visual Studio 2008 üzerinden "nedense" çıkarılmıştır. Alınan bazı duyumlara göre mobil cihazların farklı Form Factor' lerinin olması bu sonucu oluşmasında büyük rol oynarken kimilerine göre de bu tip bir çalışma için "uğraşılmamış".

Visual Studio 2008 ASP.NET Mobile uygulama modelini halen desteklemektedir. Sadece Designer View olarak tabir edilen "Görsel Tasarım" ekranı bulunmamaktadır.




Peki, biz bir Mobile Web Form' u projemize nasıl dahil edebilmekteyiz ?

Bu işi gerçekleştirmenin iki farklı yöntemi bulunmaktadır.

Yöntem 1 :

Varolan bir Web Form' u Page yerine MobilePage' ten kalıtım aldırmak. Kullanacak olduğumuz kontrolleri ise UserControl yerine MobileUserControl' den kalıtım aldırmak. Ve son olarak sayfa üzerine ;


tanımlamasını yerleştirerek "Source View" üzerinden mobile kontrollere erişmek.

Yöntem 2 :

Visual Web Developer Group Program Manager Omar Khan tam ihtiyacımız olan bir Visual Studio template' i hazırlamış. http://blogs.msdn.com/webdevtools/attachment/4776222.ashx adresinden indirilebilecek bu template ile birinci yöntemde ifade edilen adımları otomatize edebilir, Add New Item penceresine kaybolan Mobile Web Form' u geri getirebilirsiniz.




Yanlız ifade ettiğim üzere, Designer View olarak ifade edilen tasarım ekranı ASP.NET Mobile kontrollerini görüntüleyemediğinden bu özellik çıkarılmış, sadece Source View desteklenmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder