4 Ekim 2009

Windows Mobile Widget Emulator

Merhaba,

Windows Mobile 6.5' un tam olarak piyasaya çıkmamış olması ve bu konu hakkındaki dökümantasyonun çok sınırlı olması sebebiyle muhtemelen Türkiye' de Windows Mobile Widget' ları ile ilgili birtek ben belirli bir efor sarfediyorum. :)

Yakın zamanda ne kadar önemli olduğunu anlayacağımız bu konu ile ilgili yazmaya, türkçe kaynak oluşturmaya devam edeceğim. Ve yine çok yakın zamanda bu konu ile ilgili süpriz bir aktiviteyide buradan bildireceğim.

Yazımızın içeriğine gelirsek bilindiği üzere geliştirilen widget' ları şu aşamada yanlızca Windows Mobile 6.5 emulatörleri üzerinde test edebilmekteyiz. (Eğer Internet üzerinden desteklenmeyen ortamlardan kullanıcıların hazırladığı bir ROM' a sahip değilseniz :) ) Bu test süreci birkaç aşamadan oluşmaktadır. Öncelikle widget için hazırladığınız dosyaları *.zip haline getirmeniz gerekmekte. Bir sonraki aşamada bu *.zip uzantısını *.wgt ya da *.widget olarak değiştirmeniz gerekmekte ve bu dosyayı emulatör üzerinde kopyalayıp (bu kopyalama işleminide emulatör ile paylaşımlı bir klasör üzerinden gerçekleştirebilirsiniz) gerekli kurumları yapmanız gerekmekte. Ayrıca bir önce test' ten kalan kurulumunuzu kaldırmanız ve yeni halini kurmanız test' i daha stabil kılmaktadır.

Her seferinde bu süreç can sıkıcı olabildiğinden geçen hafta tam ihtiyaç duyulan bir çalışmaya CodePlex üzerinde rastladım ; Windows Mobile Widget Emulator !

CodePlex üzerinde açık kaynaklı olarak gelişimine devam eden çalışma, kullanıcılara geliştirdikleri Windows Mobile Widget' ları Emülatör' e kurmaya gerek kalmadan "sanki mobil cihaz üzerinde çalıştırılıyormuş gibi" test imkanı sağlamaktadır.



Örneğin CodePlex üzerinden alınan yukarıdaki ekran görüntüsün, geliştirilen bir widget' ın masaüstü ortamında Windows Mobile Widget Emulator ile çalıştırıldığı görülmektedir. Süper !

Peki Nasıl Kullanacağız ?

http://widgetemulator.codeplex.com/Release/ProjectReleases.aspx?ReleaseId=31211 adresinden gerekli paketi indirdiğimizde aşağıdaki ekran görüntüsündeki dosyalar paketin içinden çıkmaktadır.



  • assests klasörü uygulamanın çalıştırılabilmesi için gereken sistemsel dosyaları içermektedir.
  • widgets klasörü "geliştirdiğimiz widget' ı paketlemeden yerleştireceğimiz" bölgedir.
  • index.htm ise widget' ımızı test edeceğimiz standart bir HTML dosyasıdır.
Yukarıda da belirttiğimiz üzere geliştirdiğimiz widget' ı "paketlemeden" widgets klasörü içerisine yerleştirmemiz gerekmektedir. Sadece bu kadar !

Javascript Widget API ?

Widget' ın masaüstü tarayıcısı içerisinde çalıştırılması sonucunda maalesef Javascript Widget API standart olarak desteklenmemektedir. Javascript Widget API' nin kullanılması durumunda ise yapmanız gereken tek şey Widget' ınızı içerisinde kullanıyor olduğunuz HTML Dosyası içerisinde "assets" klasörü içerisinde bulunan "widget.js" ' ye referans vermeniz olacaktır.



Ve Son Olarak...

Widget' ımızı test etmeye geçmeden son olarak kök klasör içerisinde bulunan Index.htm dosyası içerisinde bulunan IFRAME' in src attribute' unu widget'ımızın kaynak HTML dosyasına işaret edecek şekilde değiştirmemiz gerekmektedir.



Peki bu uygulama vasıtasıyla başka nelere sahip olmaktayız ? Normal şartlarda emülatörler tek çözünürlüğe sahip cihazları simule etmektedir. Windows Mobile Widget Emulator sayesinde widget' larınızı farklı çözünürlüklerde test edebilmektesiniz ! Ayrıca yatay / dikey görünümlerde de test edebilmektesiniz !



İşte Bu Kadar !


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder