5 Mayıs 2009

Microsoft My Phone Beta !




Merhaba,

Uzun zamandan beri detaylarını paylaşmak istediğim bir servisten bahsetmek istiyorum ; Microsoft My Phone Beta ! Ayrıca hemen ifade etmek isterimki MVP kimliğim sayesinde bu servisten faydalanabilme imkanına sahip oldum. Servis halen geliştirilme aşamasında olması ve dahada önemlisi public beta olmaması sebebi ile siz değerli okuyucuların bu servisten faydalanabilmesi için sanırım biraz daha beklemesi gerekmekte.

İsterseniz vakit kaybetmeden My Phone' nun hayatımızı hangi noktada kolaylaştırdığı ile ilgili detayları birlikte inceleyelim.

Genel hatlarıyla My Phone "keşke olsa" diyebileceğimiz türden, ücretsiz olarak Microsoft tarafından "sadece Windows Mobile" işletim sistemine sahip cep bilgisayarı kullanıcılara göre tasarlanmış ve yazılmış, cep bilgisayarımız üzerinde depoladığımız mesaj, kişi, randevu, fotoğraf ve daha bir çok datayı "senkronize" edebileceğimiz bir web servisidir.

My Phone üzerinde şu aşamada size ayrılan 200 MB' lık veri alanı içerisinde yukarıda bahsi geçen tüm datalarınızı GPRS yada benzeri (wifi v.b.) bir bağlantı üzerinden göndererek saklayabilir, cep bilgisayarınızı bozulması, çalınması yada benzeri durumlarda tekrar geri yükleyebilmektesiniz ! Kısacası internet üzerindeki online sigortanız ! :)

Çoğu zaman bu tip durumlarla karşı karşıya kalabilmekteyiz. Bilginin tek bir lokasyonda olması, kısacası paylaşılamaması veri güvenliği bakımından büyük bir dezavantaj olmaktadır. Bu noktada My Phone ücretsiz olarak cep bilgisayarınız üzerindeki datalarınızı depolayabilmekte, bu dataları istediğiniz telefon ile tekrardan senkronize edebilme imkanı vermektedir. My Phone, Windows Mobile yüklü cep bilgisayarı üzerine yükleyeceğiniz, kullanımı son derece basit ve sade olan basit bir uygulama vasıtasıyla cep bilgisayarınız üzerindeki datalarınızı My Phone servisi ile senkronize etmektedir.

Peki My Phone servisini nasıl kullanabiliriz ? Öncelikle ifade etmemiz gerekir ki My Phone, Closed Beta aşamasında olan bir servis. Yani bir live id' ye sahip olmanız şu aşamada servisi kullanabileceğiniz anlamına gelmemektedir. Servisi sadece belirli kullanıcılar beta key vasıtasıyla kullanabilmektedir. Bu aşamada yapabileceğiniz tek şey http://myphone.microsoft.com adresine bağlanarak "Add To Wait List" buttonuna tıklayarak bekleme listesine girebilir, e-posta üzerinden belirli periyotlarda gönderilen beta key' i bekleyebilirsiniz.

Hızlı bir şekilde adım adım My Phone servisinin detaylarınızı incelemeye başlayalım.

İlk olarak yukarıdaki adrese girerek servise Live Id ' niz vasıtasıyla giriş yapıyoruz.



İlk girişinizde aşağıdaki sayfa üzerinden Promotional Code başlığı altında Beta Key girişi sizden istenmektedir.

Bu bilgilerin girilmesinden sonra servise bağlanabilmekte, ana menüyü görüntüleyebilmektesiniz.

İlk olarak My Phone ile ilgili yazılımı cep bilgisayarınız üzerine kurmanız gerekmektedir. İlgili yazılımı internet erişimi olan Windows Mobile cep bilgisayarınız üzerinden https://myphone.microsoft.com/install adresine bağlanarak indirip, yükleyebilirsiniz. Yazılımın yüklenmesinden sonra cep bilgisayarınız üzerinden My Phone yazılımını açmanız ve ilgili ayarları yapmanız gerekmektedir.

Cep bilgisayarıma Pocket Controller vasıtasıyla bağlandıktan sonra aşağıdaki görüntüleri elde ettim.




My Phone sizden ilk olarak Live Id bilginizi istemektedir.



Bir sonraki aşamada My Phone yukarıdaki ekran görüntüsündeki listede bulunan tüm verileri My Phone servisi ile senkronize edebilmektedir. Siz senkronize etmek istediğiniz seçenekleri seçtikten sonra yapmanız gereken tek şey açılan ekrandaki Sync tuşuna basmak olacaktır.



Sync tuşuna bastığınızda seçtiğiniz seçeneklere göre senkronizasyon işlemi gerçekleştirilmektedir. DİKKAT : My Phone servisi ücretsiz bir servistir, fakat veri gönderimi esnasında kullanılacak olan internet erişimi - GPRS verisi operatörünüz üzerinden ayrıca ücretlendirilecektir.



Peki cep bilgisayarı üzerinde gerçekleştirdiğimiz bu işlem sonucunda My Phone servis tarafında hangi işlemler gerçekleştirilmektedir ?

Bunu anlayabilmemiz için yapabilceğimiz tek şey My Phone servisine masaüstümüz üzerinden bağlanmak ve değişiklikleri incelemek olacaktır.

Servise oturum açtığımızda karşımıza aşağıdaki ekran gelmektedir.



Sol menüden ilgili verilere ulaşabilir, senkronize edilen verilerinizi web üzerinden görüntüleyebilirsiniz.



Örneğin Calendar' a tıkladığımızda az önce senkronize edilen verilerimize ulaşabilmekteyiz.

Telefonunuz kaybolduğunda yada bu veriler silindiğinde senkronizasyon seçenekleri üzerinden bu verileri geri getirebilmekteyiz. Aynı şekilde sisteme kayıt ettiğimiz cep bilgisayarlarının listesini Connected Phones listesinden ulaşabilmekteyiz.



Genel hatlarıyla My Phone servisi hakkında bilgi sahibi olduk. Bir diğer yazımızda görüşmek dileğiyle.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder