3 Mayıs 2009

Microsoft Tag - Linking Real Life With The Digital World !

Blog’ un sağ tarafında, iletişim kutusu içerisinde bulunan, içinde 3-4 farklı renkten oluşan üçgenlerin bulunduğu enteresan resim mutlaka ilginizi çekmiştir diye düşünüyorum :) Uzun zamandır bu konu hakkında blog üzerinden detaylı bir yazı yazmak, konunun pazarlama ve bilgi paylaşımı noktasında ne kadar önemli olduğundan bahsetmek istiyordum. Bahsi geçen konumuz Microsoft Tag !

Microsoft Tag, Microsoft’ un son zamanlarda mobil çözümler noktasında geliştirmiş ve halen geliştirmeye devam ettiği çok enteresan, çok heyecan verici bir çalışmanın ürünüdür. Belki bu güne kadar farklı firmalar bu tarzda çalışmalar üzerinde çalışmış olsada hiçbiri bu kadar başarılı ve tutarlı bir sistem geliştirememiştir. İsterseniz vakit kaybetmeden Microsoft Tag nedir, hangi noktalarda işimize yarayabilir konuları hakkında temel bilgileri vermeye başlayayım.

Microsoft Tag, isminden de anlaşılabileceği üzere “etiket” başlığı altında sizin belirlediğiniz belli kriterlere göre üretilen ve içerisinde yine sizin belirlediğiniz kriterlere göre “bilgi depolayabilen” anlamlı etiketlerdir. Etiket kelimesi yerine “anlamlı, bilgi taşıyabilen barkod” tanımı açıkçası bu noktada daha uygun olacaktır diye düşünüyorum. Bu akıllı barkod’ lar Microsoft’ un özel olarak geliştirdiği “Tag Reader” mobil yazılımı ile image processing olarak ifade ettiğimiz resim tanıma altyapısı sayesinde okunabilmekte, etiket içerisinde saklanan bilgiye bu yazılım üzerinden ulaşılabilmektedir. Peki biz bu etiketleri (yada barkodları) hayatımızın hangi alanında kullanabiliriz ? Bu bir örnekle ifade etmek daha doğru olacaktır.

Hava çok güzel, haftasonu eşiniz ile sinema’ nın yolunu tuttunuz. Sinamaya vardığınızda bilet gişesinin arkasındaki film afişlerine bakarak hangi filme girsek diye düşünüyorsunuz. Bu noktada film hakkındaki eleştrilere ulaşabilmeniz, belkide fragmanlarını görebilmeniz karar verme noktasında en doğru yardımcınız olacaktır. Yapabileceğiniz tek birşey var, o da cep bilgisayarınız & telefonunuz üzerinden internete bağlanmak, internet ortamında önce film hakkında bir arama yapmak daha sonra ulaşabildiğiniz bilgileri tek tek incelemek olacaktır. Yada afişin altındaki “uzun” internet adresini telefonunuza girmek ve detaylarına bakmakta yeterli olacaktır. Bu noktadaki en temel sıkıntımıza değinmemiz gerekirse ; basit bir film detayı için dakikalarca telefonumuz üzerindeki tuşlara basmak, arama yapmak ya da internet adresini zar zor tarayıcıya girmek 10 film için çok can sıkıcı olabilir. En az 20 dakikayı bu detaylarla geçirmektense bu bilgileri size tek bir dokunuşla sağlayacak çok güçlü bir yapı, Microsoft Tag yardımıza koşmaktadır.

Microsoft Tag içerisine her filmin detayının bulunduğu internet adresini yükleyerek, Microsoft Tag sitesi üzerinden yüklenebilecek Tag Reader yazılımı vasıtasıyla bu uzun bilgiye bir dokunuşla ulaşabilirsiniz.

Aşağıda Sinema.com üzerinde Devrim Arabaları filminin tanıtım bilgilerinin yer aldığı sayfanın adresinin gizlendiği bir Tag bulunmaktadır.

Şaşırtıcı değilmi ? :)

Peki biz kendi etiketlerimizi nasıl üretebiliriz ? Eğer bir live id’ niz var ise http://www.microsoft.com/tag adresine bağlanarak “Make Tag” buttonuna basmanız ve açılan sayfadaki Manage Tags tablosundan kendinize ait yeni etiketler oluşturabilirsiniz.

image

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder