23 Eylül 2009

Windows Mobile 6.5 - Widget Javascript Object

Daha önce de konuştuğumuz üzere Windows Mobile 6.5 (WM 6.5) üzerinde uygulama geliştiriciler için gelen en büyük yeniliklerden bir tanesi hiç şüphesiz Widget olarak isimlendirilen, ilk olarak Windows Vista üzerinde Gadget olarak karşımıza çıkan ve standart bildiğimiz web teknolojilerini (HTML, Javascript, CSS) kullanarak geliştirebileceğimiz uygulama parçacıklarıdır. Geliştirdiğimiz Widget’ ların, dinamik bir yapıya sahip olmasını istediğimizde ise elimizdeki tek olanak Widget içerisinde yazabilecek olduğumuz Javascript kod bloklarıdır.

Windows Mobile 6.5 üzerindeki Widget geliştirirken, Javascript kod bloğu içerisinden erişebileceğimiz, widget metadata' ’ına ulaşabileceğimiz, widget menülerini belirleyebileceğimiz ve widget ikon özelliklerine ulaşabileceğimiz bir Javascript objesi bulunmaktadır ; widget !

Widget Javascript objesine widget içerisinde kullanıyor olduğumuz HTML dosyasının içerisinden Javascript kod blokları arasında ulaşabilmekteyiz. Bu obje vasıtası ile widget hakkında birçok bilgiye sahip olabilmekteyiz. Bu yazımızda ise, widget javascript objesini kullanarak widget metadatasına ulaşabilmemiz noktasında bir örnek üzerinde çalışacağız.

Bilindiği üzere Widget’ lar xml içerikli manifest olarak isimlendirilen “konfigurasyon” dosyalarına sahiplerdir. Bu dosyalar vasıtası ile widget içerisindeki gereken tüm bilgilere işletim sistemi tarafından ulaşılır ve widget gerektiği şekilde gerektiği kaynaklar kullanılarak çalıştırılır. XML içerikli bu manifest dosyasının içerisine nelerin yazılabileceğini daha önceki yazılarımızda detaylıca incelemiştik.

Örneğimizde aşağıdaki manifest dosyasını kullanan bir widget üzerinde çalışıyor olacağız.

Yukarıdaki konfigurasyon dosyasında, widget root elementi içerisinde widget ile ilgili gerekecek tüm konfigurasyon değerleri tanımlanmıştır. Widget çalışma zamanında bu değerlere Javascript ile ulaşabilmek için, “sadece wm 6.5 widget’ lar içerisinden kullanılabilecek bir javascript objesi olan widget objesinin kullanılması gerekmektedir. Aşağıdaki örnekte, yukarıdaki konfigurasyon dosyası içerisinde content olarak belirlenen WidgetContent.html dosyası içerisinde bir javascript kod bloğu tanımlanmış, kod bloğu içerisinde ise sayfa üzerine yerleştirilmiş bir div’ in içeriği widget objesi kullanılarak widget bilgileri ile değiştirilmektedir.



Yukarıdaki javascript kod bloğu, sayfa içerisine yerleştirilen bir button’ a tıklandığında client side olarak çalıştırılmaktadır. Kod bloğu içerisinde anlaşılabileceği üzere widget olarak isimlendirilen objeye direk olarak ulaşılabilmekte, widget manifest dosyası içerisindeki tüm bilgilere bu obje üzerinden ulaşılabilmektedir. Ayrıca bu yazımız içerisinde incelemediğimiz menu ve currentIcon özellikleri bir başka yazıda incelenecektir.



(Resmin Büyük Hali İçin Üzerine Tıklayınız)

Widget’ ı hızlıca paketliyoruz (Gerekli dosyaları seçip zip dosyası haline getiriyoruz, daha sonra uzantısını *.wgt ya da *.widget olarak değiştiriyoruz) ;



Widget’ ı Windows Mobile 6.5 emulatör’ ü üzerinden cihaza yüklüyoruz ve çalıştırıyoruz ;



Widget’ ı yüklüyoruz ;



Ve widget’ ı çalıştırıyoruz ;

Ve sonuç ! Uygulama çalıştırıldığında tüm bilgilere widget objesi üzerinden ulaşabilmekteyiz. Bir başka yazıda daha görüşmek dileğiyle.

Örnek uygulamayı buradan indirebilirsiniz !

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder